måndag 18 juli 2011

Kategorier av Facebook-användare

Har länge funderat på att stänga mitt Facebook-konto. Men sen tänker jag om. Facebook är ju rätt skoj. Möjligheten att hålla koll på vad vänner man inte pratar med så ofta pysslar med. Kolla hur de bor, hur deras barn ser ut, vem som är gift, skild, sambo och så vidare. Men allt handlar ju självklart om hur mycket de är villiga att dela med sig av... på vilken typ av Facebook-personlighet de är. Det finns ju helt klart olika sätt att använda Facebook på. Så jag har delat in användandet i olika kategorier (helt utan vetenskaplig grund då...):

1. Smygaren - Uppdaterar nästan aldrig sin status. Har du tur så har smygaren en relativt uppdaterad bild på sig själv, men det kan likväl vara ett foto på en öl från senaste firmafesten. Smygaren har definitivt inte fokus på att dela med sig av några foton på sig själv heller. Det smygaren har stenkoll på dock är alla andra. De har ju tid att kolla allas statusuppdateringar och foton eftersom de inte lägger ut något om sig själv. Använder huvudsakligen mejlen för att konversera.

2. Medelanvändaren - Kollar sin Facebook hyfsat ofta. Uppdaterar sin status när det händer något spännande eller när de vill förmedla något viktigt. Lägger upp bilder ibland. Använder chatten då och då men även mejlen för att konversera.

3. Lämna-ut-hela-sitt-liv-användaren - Uppdaterar sin status flera gånger om dagen. Du vet exakt var personen befinner sig, vilken parfym användaren har och vad den ätit till frukost, lunch, middag, mellanmål osv. De lägger upp foton nästan dagligen så du dessutom kan se att örhängena matchar, mannen är nyklippt och gräsmattan klippt. Dessutom göra allt detta oftast via en mobiltelefon. Alltid "on the go" och med Facebook som första val när mobilen sätts igång. Behöver knappt chatten eller mejlen för att konversera då all konversation är öppen för alla på deras vägg.

Ja, mina kategorier är kanske lite inrutade. Men tänk lite ironi, tänk lite sanning och tänk lite öppensinnigt så kan du nog placera in dig själv och några av dina Facebook-vänner i någon av dessa kategorier. Jag själv är nog en tvåa. En sån där lagom och nästan tråkig tvåa. Men lagom är bra och jag är ganska lagom.

4 kommentarer:

  1. Kanske är du inte medveten om det, Sussie, men du speglar vad många människor upplever. Hur det är att leva, vad som möter folket i vardagen, att försöka upprätthålla orken och framåtandan. Du säger långt mer än orden du skriver och jag blir rörd när jag tänker på dig.

    SvaraRadera
  2. När jag började med FB uppdaterade jag mkt, men var inte så pigg på att lägga ut foton. När pappa dog kändes plötsligt statusuppdateringarna helt irrelevanta. Så sen dess kan jag nog kategorisera mig som en smygare. Är aldrig inloggad på chatten, tyckte bara det var störigt när folk jag inte ville prata med dök upp där. Men det tyder kanske på att det är dags att rensa i vänlistan...

    SvaraRadera
  3. klockren indelning. Japp, nr 2 jag med.

    SvaraRadera